dětská laryngitida
dětská laryngitida – ilustrační foto

Letos v lednu si přinesl Peťula (10 let) ze školy tzv. „štěkavý kašel“, a protože spal se Sárinkou (3 roky) ve společném pokojíčku, tak to do rána chytla také. Byla to laryngitida se vším všudy. V podvečer měla vysoké horečky 38,8 °C, bolesti hrudníku, ztratila hlas a měla problémy s dýcháním…. (Věděla jsem kolik uhodilo, protože tuto nemoc měla Sárinka již ve svých deseti měsících a to jsme byli hospitalizováni na infekčním odd. Fakultní nemocnice do karantény, kde dostávala kortikoidy.)

Zajistili jsme přísun studeného a vlhkého vzduchu zvlhčovačem a dávali studený obklad na krk. Aby to nebylo tak jednoduché, Sofi (11 měsíců) začala kašlat také a během noci dostala horečku 39,4 °C. Přemýšlela jsem, zda-li pojedeme hned na pohotovost do nemocnice.

Vzpomněli jsme si, že kosmetička Míša kdysi mluvila o použití Tea tree v souvislosti s laryngitidou. Petr vzal kokosový olej, dal asi 3 kapky tea tree a oběma holčičkám rozetřel po krku a hrudníčku. Poté vzal směs Protect a každé kápnul neředěnou kapku na chodidlo a vmasíroval. Jestli to byla pravá nebo levá noha, to už nevíme. Za dvacet minut byla teplota lehce přes 37 stupňů. Mazání hrudníku jsme prováděli každé dvě hodiny a na chodidlo jsme dávali asi po čtyřech hodinách směs Bodyguard na posílení organismu.

Ráno už bylo po horečkách, tak jsme pouze mazali hrudník Tea tree s kokosákem. Před spaním jsme pro jistotu aplikovali na chodidlo i směs Bodyguard. K žádnému dramatu už nedošlo a laryngitidy jsme se zbavili do 3 dnů!

Byla jsem šťastná, že jsem s holkami nemusela do nemocnice, protože kdo z rodičů malinkých dětí nebo kojenců laryngitidu poznal, ví, o čem mluvím. Je to jedna z nemocí, na kterou se jen tak nezapomene. Kouzelné na tom bylo, že po té první noci byl už průběh nemoci pohodový, holky si normálně hrály, mohly dýchat, byly veselé a to bylo ve srovnání s karanténou v nemocnici k nezaplacení.

Jak jsme doma zvládli laryngitidu
Štítky:                                

Napsat komentář