Celulitida už od nepaměti trápí spouty žen po celém světě. Přesná příčina tohoto kožního problému není známá, ale uvádí se spousta faktorů, které na vznik, případně stav, působí negativně. Mezi ně patří hormony, strava, genetika a dokonce i oblečení.

Proč používat zrovna esenciální oleje?

Esenciální oleje jsou schopny prostoupit hluboko do kůže a tkání a pomáhají řešit šikoré spektrum problémů, jako např. stres, bolesti hlavy, nepravidelná menstruace, akné, poruchy spánku a spousta dalšího… Právě aromaterapie s využitím esenciálních olejů může být skvělým pomocníkem při boji s celulitidou. Spousta éterických olejů vyrovnává hladinu estrogenu, kdy právě nerovnováha estrogenu negativně působí u tohoto kožního problému. Jiné esenciální oleje, případně směsi, jako Bewit GOLD jsou obecně absolutně unikátní v blahodárném působení na kůži.

Ať už se rozhodnete předat svůj zadek do profesionálních rukou praktikujícího aromaterapeuta, nebo se rozhodnete s celulitidou zatočit sami doma pomocí nějaké směsi esenciálních olejů, je dobré vědět, co vlastně celulitida je.

Co je celulitida?

Celulitida je stav, kdy se v kůži hromadí přemíra tukové zásoby a to způsobuje dolíčkový, případně hrbolkový vzhled kůže. Běžně se objevuje v pubertě a statistiky uvádějí, že pouze asi 10% žen a dívek, je od této vady na kráse omilostněno. Statistiky také uvádí, že tím trpí mnohem více žen než mužů. Uff… 🙂

Jak se jí pomocí olejů zbavit?

Nevyhazujte peníze za marketingové zázraky. Esenciální oleje té nejvyšší terapeutické kvality se zaměří na příčinu nemoci a pomohou tělu zbavit se toxinů, které se hromadí v tukových buňkách. Kromě toho se zlepší i krevní oběh a dodávka kyslíku buňkám, což podpoří tělo v boji s tímto „onemocněním“. Existuje několik esenciálních olejů, u kterých je prokázaný účinek při souboji s celulitidou.

1. Grapefruit esenciální olej

Grapefruitový olej je oblíbený pro své četné pozitivní účinky na náš organismus. Odstraňuje toxiny z těla a zastavuje další růst onemocnění. Kromě toho obsahuje vysoké množství vitamínu C, což se hodí při zápolení s obezitou. Stačí pár kapek esenciálního oleje grepu do kvalitního nosného oleje a každé ráno a večer masírovat postižená místa.

Není na škodu k tomu nějaký ten grapefruit i sníst, ale pozor na pitný režim, grep je totiž močopudný.

2. Cypřišový esenciální olej

Cypřiš podporuje cirkulaci krve, zabraňuje zadržování vody a celkově má detoxikační účinek na tělo. Proti celulitidě ideální. Nařeďte v nosném oleji a pro co nejlepší účinek silně vmasírujte na postižená místa, nejlépe dvakrát denně.

3. Esenciální olej Jalovec

Jalovec brání zadržování vody v těle. Masírováním Jalovce na postižená místa podpoříme tělo v odbourávání špatného cholesterolu, což je primární příčina vzniku celulitidy na problémových partiích těla.

4. Esenciální olej Geránium

Geránium nejen, že pomáhá proti celulitidě, ale má i pozoruhodné tonizující vlastnosti na pokožku.

5. Rozmarýnový olej

Pro ty, kteří mají problémy s krevním oběhem je rozmarýn jedním z nejlepších jednodruhových olejů, který si mohou vybrat. Bojuje s různými blokádami, které brání toku lymfy, což je samozřejmě prospěšné i proti celulitidě.

6. Esenciální olej ze Skořice

Skořice posiluje pojivové tkáně a také podporuje krevní oběh.

7. Lísko-oříškový olej

Nejedná se o esenciální olej, nýbrž olej rostlinný a v ideálním případě za studena lisovaný v BIO kvalitě.

Výborný nosný olej se změkčujícími účinky na pokožku.

8. Jojobový olej

Další z adeptů na nosný olej. Jojobový olej změkčuje kůži a reguluje produkci mazu, což nám zajišťuje udržet pokožku hydratovanou.

9. Citronový esenciální olej

Citron zlepšuje cirkulaci krve. Zabraňuje hromadění lymfy a zavodňování. Navíc ještě posiluje pokožku a cévy.

10. Esenciální olej Máta peprná

Mátový olej má nejen silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, ale také reguluje metabolismus tuků. Při spojení s výše zmiňovaným grapefruitem je účinek navíc výrazně posílen.

11. Esenciální olej Mandarinka

Mandarinka zlepšuje krevní oběh a podporuje trávení, což je prospěšné na vyplavování toxinů z těla. Navíc Vás vůně mandarinky pozvedne na duchu a umožní Vám kvalitně odpočívat.

12. Citronová tráva esenciální olej

Tato silice má podobné aroma jako citronový esenciální olej. Rozpouští přebytečné podkožní tukové zásoby, což je jedna z velmi ceněných vlastností této esence. Je také užitečný pro lidi s nadměrným pocením. Je vhodný do směsí.

13. Esenciální olej z Fenyklu

Vyhněte se mu, pokud trpíte epilepsií.

14. Esenciální olej Pačuli

Nejen, že Pačuli krásně voní a má úžasné účinky na lidský organismus, ale je i prospěšný díky faktu, že omezuje chuť k jídlu a zabraňuje nadměrnému zavodnění organismu.

Jak nejlépe oleje aplikovat?

Tuto sekci rozdělíme na dvě části. Nejprve zmíníme jak oleje aplikovat a potom recepty na dvě směsi.

1. Masáž

Dejte 3 nebo 4 kapky esenciálního oleje do polévkové lžíce mandlového oleje a každý den pravidelně masírujte postižená místa.

Masáž pomocí kartáče

Sežeňte si v drogerii kartáč, ideálně se štětinami z přírodních materiálů. Štětiny by měly být tužší, ale ne zase moc :). Při masáži pomocí této techniky by esenciální oleje měly být ředěny v nosném oleji. Dejte 2ml nosného oleje na každou kapku esence, tzn. do 30ml nosného oleje nakapat 15 kapek esenciálních olejů.

Naneste směs na určené místo a suchým kartáčkem dělejte půlkruhové pohyby směrem k srdci, dokud pokožka nepohltí veškerý olej, případně dokud nezčervená. Poté si dejte horkou sprchu. Tuto techniku používejte před sprchováním ideálně každé ráno. Pro ještě lepší výsledky před „kartáčováním“ směs chvíli vmasírujte rukou.

Upozornění:

  • nepoužívejte tuto techniku na poškozenou, nebo podrážděnou pokožku a aplikujte pouze na suchou pokožku
  • je dobré se tomu vyhnout v těhotenství

Tuto techniku je dobré doplnit o koupele s esenciálními oleji k tomu vhodnými a nevyhýbal bych se ani inhalaci, ať je působení na organismus kompletní.

2. Směsi proti celulitidě

Zahřívací směs

Ingredience:

  • 10 kapek Pomerančového esenciálního oleje
  • 10 kapek Cypřišového esenciálního oleje
  • 10 kapek Jalovcového esenciálního oleje
  • 10 kapek Skořicového esenciálního oleje
  • 1/4 hrknu  Jojobového oleje
  • 1/4 hrknu oleje z Lískových oříšků

Před použitím protřepejte.

 

Ovocná směs

Ingredience:

  • 5 kapek Citronového esenciálního oleje
  • 5 kapek Limetkového (pokud není, tak Citronového) esenciálního oleje
  • 5 kapek Pomerančového esenciálního oleje
  • 7 kapek Cedrového esenciálního oleje
  • 8 kapek Grapefruitového esenciálního oleje
  • 10 kapek Cypřišového esenciálního oleje
  • 1/4 hrknu  Jojobového oleje
  • 1/4 hrknu oleje z Lískových oříšků

 

A na závěr

Rozpustit přebytečné tukové vrstvy v pokožce nějaký čas trvá, tak se nevzdávejte příliš brzy. Pokud jste odhodlané se celulitidy zbavit rychle, tak cvičte, upravte jídelníček. Jezte stravu z vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku. Klíčový je i pitný režim. Hurá do toho a v komentářích piště, jak se daří! :).

Poznámka: Původní autorka článku neznala směs Bewit GOLD, která je působením na pleť absolutně fenomenální, takže vřele doporučuji do každé směsi 10 kapek GOLDu, pro ještě lepší účinek.

Zdroj: What Are The Best Essential Oils That Treat, Reduce And Remove Cellulite

Nejlepší esenciální oleje na léčbu, zmírnění příznaků a úplné odstranění celulitidy
Štítky:                                        

Napsat komentář